
Incursiune in trecut
Havana, ultimul dintre orasele fondate in Cuba de catre conchistadorii spanioli, a devenit si cel mai important oras de pe insula, pozitie pe care a continuat sa o detina inca din anul 1550. Havana a fost unul dintre principalele centre din Caraibe pentru constructiile navale. Pozitionarea strategica a facut din oras un punct de intalnire perfect pentru navele ce transportau comori spre Spania, din Mexic si Peru: Havana a devenit astfel poarta frontala a vastului imperiu colonial spaniol iar in anul 1607 a devenit, de asemenea, capitala Cubei.


Centrul istoric
Centrul vechi al Havanei, declarat patrimoniu UNESCO in anul 1982 este, din punct de vedere arhitectural, un mix inte baroc si monumente neoclasice, un ansamblu omogen de case private, cu arcade, balcoane, porti din fier forjat si curti interioare.


Plaza de Armas a fost sediul autoritatii si puterii in Cuba timp de 400 de ani. Impunatorul Palacio de los Capitanes Generales, situat in partea de vest a pietii este una dintre cele mai maiestuoase cladiri din Cuba, in prezent gazduind Muzeul orasului. Calle Obispo, o straduta pornind din Plaza de Armas si a fost unul dintre locurile preferate de promenada ale lui Ernest Hemingway.

Vestigiile epocii proamericane sunt toate inca la vedere: Havana e impanzita de mii de automobile Ford, Oldsmobile, Cadillac sau Chevrolet datand din 1930-1950 si aflate in perfecta stare de functionare (costa intre 3.000 si 5.000 de dolari, dar nu pot fi scoase din tara), cartierul rezidential de vile e ca si neschimbat, fabrica de tutun Partagas merge din plin, muzica se aude peste tot (in conditiile in care artistii din Buena Vista Social Club iau majoritatea Premiilor Grammy la categoria latino), iar romul (el ron) curge in valuri, atat in varianta straight, cat si, mai ales, mixat cu arta, in cocktailuri: Mojito, Daiquiri, Pina Colada, Cuba Libre. Doar ca, in acest din urma amestec, se foloseste Coca Cola importata din Mexic, nu din SUA (tara incriminata frecvent de lozincile pictate pe ziduri, care inlocuiesc aici ideea de reclama).



Cat despre trabucuri, cele mai celebre marci sunt produse la fabrica Partagas (Cohiba, Hoyo de Monterrey, Romeo y Juliet) si costa enorm, pana la 300-400 de euro cutia de 25 de bucati, dar pot fi cumparate cu usurinta de pe piata neagra la preturi de zece ori mai mici.

In urma cu 7 ani, administratia cubaneza a invitat in secret peste o suta de mari afaceristi si vedete din SUA la o cina oficiala in Havana, pentru a sarbatori cea de-a treizecea aniversare a faimoaselor trabucuri Cohiba. Se pare ca pe lista invitatilor s-au aflat staruri precum Jack Nicholson, Danny de Vito, Matt Dillon si Arnold Schwarzenegger. O cutie cu 25 de trabucuri Cohiba, preferatele lui Fidel Castro inainte de a se lasa de fumat, costa peste 1.000 de dolari in America, unde importul acestor produse e interzis.
Printre vedetele care apreciaza Cuba, sau care pur si simplu nu pot rezista ispitei unei conversatii tête-à-tête cu Castro, se numara si Steven Spielberg, care a descris cele opt ore cat a luat cina cu liderul cubanez drept cele mai importante opt ore din viata sa, dar si Danny Glover, Kevin Costner, Robert Redford sau Leonardo DiCaprio. La randul lor, supermodelele Naomi Campbell si Kate Moss calatoresc frecvent in Cuba.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu