miercuri, 8 iunie 2011

Castelul Regal de la Savarsin

Castelul detinut de familia regala se afla in satul Savarsin, judetul Arad, la jumatatea drumului dintre Arad si Deva. Domeniul regal include si un parc in care se gasesc specii rare de arbori. Castelul in forma lui actuala dateaza din 1870, cand a fost refacut in stil neoclasic, insa castelul original este mult mai vechi.

Proprietatea castelului s-a transmis prin nobilimea maghiara, pentru ca spre sfarsitul dominatiei maghiare asupra Transilvaniei sa treaca in fine in proprietatea lui Carol Hunyady, care a stapanit domeniul Savarsin pana la moartea sa in 1932. Dupa moartea acestuia, domeniul intra in proprietatea societatii „Corvin”, la care actionar majoritar era Anton Mocioni. La 26 martie 1943, acesta vinde actiunile majoritare regelui Mihai I. In aprilie al aceluiasi an transferul catre rege se finalizeaza, iar societatea „Corvinul” este lichidata. Mobilierul insa nu fusese cumparat, motiv pentru care a fost restituit familiei Hunyady si trimis in Ungaria.


Dupa abdicarea regelui Mihai la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai tarziu castelul a fost renovat si transformat in resedinta de vanatoare a presedintelui Nicolae Ceausescu.
Dupa 1990 castelul de la Savarsin a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. In anul 2001 el a fost retrocedat Regelui Mihai I.
Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu