luni, 18 iulie 2011

Alba Iulia – Capitala istorica a romanilor

Potrivit documentelor istorice, Alba Iulia este atestata documentar pentru prima data ca fiind capitala Daciei Apulensis in timpul domniei lui Marcus Aurelius.
In Evul Mediu numele romanesc al orasului, scris in limba slavona era Balgrad, adica Cetatea Alba.

Alba Iulia a fost prima capitala a celor trei provincii romanesti, capitala de jure sub Sigismund Báthory, precum si sub sceptrul unificator al marelui voievod Mihai Viteazul. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza infaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei. In anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a consfintit importanta istorica a orasului si rolul de capitala istorica, capitala de suflet a tuturor romanilor.

Principala zona istorica a orasului este Cetatea Alba Carolina, dezvoltata foarte mult de Carol al VI-lea. Habsburgii au redenumit orasul in Karlsburg in onoarea sa. Fortareata in stil Vauban cu 7 bastioane, in forma de stea, a fost construita in perioada 1716-1735, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fiind cea mai impresionanta de acest tip din sud-estul Europei, in special datorita portilor triumfale ce asigurau accesul, initial in numar de sase.

Avand ziduri lungi de 12 kilometri si o suprafata de aproape 100 de hectare, cetatea este formata dintr-un fort central si sapte bastioane cu porti baroce. Cele 7 bastioane au fost denumite “Eugeniu de Savoia“, “Sf. Stefan“, “Trinitatea“, “Sf. Mihail“, “Sf. Carol“, “Sf. Capistrano“, “Sf. Elisabeta“. Cel mai mare este Bastionul Trinitatii care are 135 de metri. De asemenea, trei dintre porti sunt indreptate spre oras iar celelalte trei spre campul de instructie din partea de vest. Zidurile sunt constuite din caramida si din piatra luata de la ruinele cetatii romane, avand la baza o latime de 3 metri iar la varf de 1,2 metri.

Construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, Poarta I a Cetatii din Alba Iulia este situata la extremitatea estica, in forma unui arc de triumf, cu trei intrari. Deasupra, pe centru se afla stema Casei de Austria (vulturul bicefal cu sabia si sceptrul), incadrata de statuile lui Venus si Marte, flancate de doua bombarde in pozitia de tragere. Pe fatade sunt reprezentate scene din mitologia antica. La exterior se afla in basorelief scena in care Eneea isi salveaza tatal din flacarile Troiei si lupta lui Hercule cu Anteu. La interior se afla Perseu cu capul Meduzei si Hercule in lupta cu leul din Nemeea.

Turistii care ajung pentru prima data in Alba Iulia mai pot vizita Catedrala romano-catolica, cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, in interiorul careia se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara. Dupa aceea nu trebuie uitat Muzeul Unirii, locul unde a fost semnat actul Unirii Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918. Acesta a fost construit in 1898 pentru a fi cazinou ofiterilor din armata austro-ungara. Destinatia de Muzeu a capatat-o in 1968, avand mai multe sectii de istorie, o biblioteca si o expozitie permanenta de etnografie, care pune accentul pe istoria Transilvaniei.

Tot in 1968 a fost dezvelita si Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul (opera a sculptorului Oscar Han). Inaugurarea Muzeului si dezvelirea Statuii lui Mihai Viteazul au fost prilejuite de aniversarea semicentenarului Unirii Transilvaniei cu Romania.

Palatul princiar de la Alba-Iulia, fosta resedinta a domnitorului Mihai Viteazu, dateaza de 5 secole. In 1975, cu prilejul sarbatoriii a 375 de ani de la prima unire politica a Tarilor Romane a fost dezvelit basorelieful intitulat “Unirea Tarilor Romane” (opera a sculptorului Horia Flamand).
De asemenea, nu trebuie uitat Obeliscul (opera a sculptorului I. Fekete si a arhitectului O. Mihailean), inalt de 22,5 metri, care se afla la intrarea in Alba-Iulia, pe dealul Furcilor. Acesta a fost ridicat in anul 1937 in memoria cei trei tarani care au condus revolta din 1784, Horea, Closca si Crisan, si care au fost torturati si ucisi din ordinul Habsburgilor.

Un important loc in zestrea culturala a orasului il are Biblioteca Batthyaneum este adapostita intr-o cladire din 1784 ce a apartinut unei manastiri. Biblioteca, printre cele mai valoroase din Romania, a fost infiintata de episcopul Batthyaneum. Edificiul adaposteste peste 55.000 de carti, 19.000 de documente, 1230 manuscrise si peste 600 de incunabule. Tot aici se afla si primul observator astronomic modern din Romania (1779).


2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca te ajuta fotografii mai recente , gasesti aici: http://bullshitromania.wordpress.com/2011/08/12/alba-iulia/
cu placere:)

xamalia spunea...

Superbe imaginile (cu exceptia uneia desigur)!

Trimiteți un comentariu