luni, 8 august 2011

Ochiul Beiului – Lacul de legenda


Lacul Ochiul Beiului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si este protejat de muntii Aninei si Locvei. Un loc de o salbaticie si o frumusete rara. Un loc magnific, miric si mistic in acelasi timp. Nu se ajunge usor, deoarece drumul este anevoios insa efortul da roade cand calatorul ajunge in fata ochiului plin de vraja care anima padurile si indeamna turistii la o stare de visare si contemplare.

Legenda lacului:
Se spune ca aceste locuri au fost stapanite de un pasa hain. Acesta avea un fiu de o rara frumusete: avea niste ochi atat de albastri si expresivi incat, daca te uitai in ei, pur si simplu te pierdeai. Tanarul acesta frumos obisnuia sa mearga la vanatoare in aceste paduri. Intr-o zi, in Poiana Florii s-a intalnit cu o frumoasa fata de valah care era cu oile la pascut. De indata ce privirile li s-au intalnit, s-au indragostit pe loc unul de celalalt. Pasa, tatal beiului, a aflat ca fiul sau s-a indragostit de o fata de valah si imediat a trimis slugile sa o omoare. Slugile se duc si o omoara pe iubita tanarului. Cand tanarul bei o gaseste pe fata fara suflare varsa lacrimi amare dupa ea, insa degeaba. Atunci tanarul realizeaza ca nu mai poate sa-si aduca la viata iubita si isi pune capat zilelor. Iar din lacrimile si jertfa lui au luat fiinta lacul albastru si cristalin precum ochii si sufletul lui.

Lacul are o suprafata de 284 mp si o adancime de 3.6 m. Datorita izvorului care il alimenteaza, acest lac nu ingheata iarna. Lacul Ochiul Beiului este poziţionat aproape de cele 3 cascade ale raului Beusnita, rezervatia naturala cu acelasi nume si ruinele cetatii medievale Ilidia din apropiere, constituind unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat. Pe raza satului Sasca Romana, după varsarea Beiului in Nera se termina frumoasele Chei ale Nerei – rezervatie naturala, unde trecerea turistilor se face prin tunele sapate in stanca abrupta a malului drept.

Lacul Ochiul Beiului este fermecat si datorita faptului ca localnicii alimenteaza povestea ielelor. Ei povestesc ca aici se aduna ielele in noaptea de Sanziene, se imbaiaza si danseaza pana in zori de zi.
Nu ezitati sa-l descoperiti! Sursa: http://www.meleaguri.ro/2010/01/29/ochiul-beiului-un-lac-din-povesti/

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu