marți, 12 iulie 2011

Pretoria – Explozie de violet si diamante

Aflat la doar o jumatate de ora de mers cu masina, avand suburbiile unite intr-o singura aglomerare urbana, Pretoria pare la ani lumina distanta de tumultuosul Johannesburg. Cu o puternica amprenta coloniala, capitala administrativa a Africii de Sud refuza parca sa paseasca in secolul XXI, pastrandu-si atmosfera idilica a trecutului sau istoric.

Fondat la 1855, orasul a fost botezat astfel in onoarea capeteniei bure Andries Pretorius, conducatorul trupelor Voortrekkers, care i-au zdrobit pe zulusii condusi de regele Dingan in batalia de la Raul Insangerat. A devenit capitala provinciei Transvaal, iar mai tarziu a noi Republici a Africii de Sud. Pretoria, asemeni unei femei orgolioase, nu a renuntat niciodata la acest statut, a crescut mereu, ajungand astazi sa numere aproape 2 milioane si jumatate de locuitori. Cei care traiesc aici, o numesc cu drag Jacaranda City, datorita arborilor care o inunda primavara cu florile lor violet.


O vizita la Pretoria incepe in mod firesc la Pretoria Stationo, ridicata intre 1909 si 1910 de Herbert Baker si continua obligatoriu pe Paul Kruger Street, care ne duce direct in Church Square. Aici e centrul istoric al orasului, unde, in jurul statuii lui Paul Kruger, unul din primii presedinti ai tarii, putem admira arhitectura vechilor cladiri ale Palatului de Justitie, frumosul Old Capitol Theatre si minunata cladire a Postei. O vizita la African Window e continuarea fireasca a calatoriei, acest fiind cel mai mare muzeu de cultura al Africii de Sud.

Nu putem sa nu vizitam Voortrekker Monument, ridicat intre 1937 si 1949 de Gerard Moerdijk in memoria burilor. Cubul de granit cu latura de 40 de metri a fost gandit sa dainuiasca vesnic aici, amintind de vitejia si curajul primilor colonisti ai locului. O alta destinatie plina de semnificatii este sediul guvernului de la Union Buildings, loc in care Nelson Mandela si-a tinut discursul de investitura in calitate de presedinte al Africii de Sud. Cladire impresionanta, fostul simbol al puterii albilor intr-o tara de culoare, a devenit acum pentru cei mai multi sud-africani un simbol al libertatii tuturor si poate al iertarii.


Dar, pentru ca suntem in capitala tarii in care s-au descoperit cele mai mari diamante ale lumii, putem vizita in apropierea orasului, cel mai bine pazit loc din lume. La mina Cullinan din apropiere, a fost descoperit in anul 1905 cel mai mare diamant din lume, botezat dupa numele minei. Cu cele 3106 de carate ale sale, diamantul face acum parte din bijuteriile Coroanei Regale Britanice.


Alaturi de toate astea, Pretoria ofera vizitatorilor o multime de parcuri, restaurante si cafenele in care acestia se pot relaxa sau pot gusta din savuroasa bucatarie locala. Hoteluri pentru toate buzunarele stau la dispozitia tuturor, astfel ca o saptamana petrecuta aici se va transforma cu siguranta intr-o vacanta de care ne va face placere sa ne aducem aminte.
Sursa: http://consiliervacante.ro

Un comentariu:

Steliana Voicu spunea...

Foarte frumos blogul tau: articole interesante, fotografiile foarte frumoase. Te-am adaugat la blogroll.
Toate cele bune!

Trimiteți un comentariu