marți, 21 iunie 2011

Edificiul roman cu mozaic Tomis

Edificiul roman cu mozaic Tomis (Constanta) este expresia maretiei portului si orasului greco-roman Tomis. Constructia monumentala a servit drept gara maritima si club al armatorilor si negustorilor, de la finele secolului III la inceputul secolului al VII-lea. Monumentalul edificiu - cu peste 2.000 m patrati de mozic - a fost inaltat in secolul al IV-lea e.n., probabil sub imparatul Constantin cel Mare.
Unul dintre cele mai importante monumente ale anticului Tomis, edificiul roman cu mozaic este situat pe faleza de vest si facea legatura intre nivelul orasului si cel al portului antic.


Din vastul complex initial, dezvoltat in trei terase suprapuse, a ramas o parte din zidurile si arcadele romane ale constructiei, din obiectele aflate in magaziile sale, precum si din pardoseala din mozaic policrom (700 m 2). In epoca romano-bizantina, autoritatile orasului, armatorii, negustorii se intalneau in agora fastuoasa a terasei superioare a edificiului, pentru a incheia tranzactii comerciale, a participa la festinuri, etc.

Terasa superioara era ocupata de o sala de dimensiuni impresionante (100m lungime si 20 m latime), acoperita probabil, in antichitate, cu o imensa bolta sprijinita de stalpi. Din aceasta sala astazi se mai pastreaza parte din peretele lung si unul dintre peretii laterali. Primul prezinta o ordonanta de arcade deschise inspre mare, fiind acoperit in intregime cu un placaj de marmura alba si policroma. Stalpii arcadelor erau decorati cu frumoase capitele ornamentate cu frunze si cu figuri zoomorfe sau antropomorfe in centru.

Proiectul de dezvoltare a Edificiului roman cu mozaic Tomis isi propune transformarea sa intr-o infrastructura cultural-istorica experimentala care sa integreze vestigiile si expozitia muzeala existente intr-un centru animat de evenimente inter-culturale, artistice, de media si de afaceri, vizandu-se astfel promovarea reciproca a celor doua elemente definitorii, si anume elementul turistic de natura arheologica si elementul de actiune care atrage si retine participantii in ambianta unica a vestigiilor.

Obiectivul general al proiectului de dezvoltare a Edificiului roman cu mozaic Tomis este ca, pe termen lung, sa contribuie la regenerarea zonei peninsulare a orasului Constanta, prin crearea unui spatiu cultural-istoric convivial care sa promoveze Edificiul in contextul evenimentelor si activitatilor de cultura, artistice si de afaceri.
Mai multe informatii cititi pe: http://labyrinthum.wordpress.com/proiect-labyrinthum/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu