joi, 29 martie 2012

Sozopol, Bulgaria - Vecinii au un St Tropez

Orasul Sozopol se afla in sudul litoralului bulgaresc la o distanta de 34 de kilometri de Burgas. Este una din cele mai populare statiuni turistice de pe litoralul bulgaresc, apreciat atat pentru cadrul natural deosebit cat si pentru arhitectura orasului istoric.

Statiunea este cunoscuta pe plan international ca fiind gazda Festivalului International de Arta si Film Apollonia, festival ce are loc in fiecare an intre 1 si 10 septembrie. Intre lunile mai si septembrie turisti sositi din intreaga lume vin sa se bucure de clima calda, plajele nisipoase, istorie si cultura, o fuziune de meniuri intre bucatariile bulgaresti, grecesti si turcesti, precum si de atmosfera deosebit de pitoreasca a statiunii.

Popularitatea crescanda a orasului i-a adus acestuia denumirea neoficiala de Saint Tropez-ul Bulgariei, o multitudine de staruri cum ar fi Ralph Fiennes, Brad Pitt, Angelina Jolie si Goldfrapp fiind vazuti pe strazile acestuia sau detinand proprietati aici. Simbolul orasului este ancora, fiind un port turistic foarte dezvoltat unde acosteaza ambarcatiuni de toate tipurile. Orasul Sozopol este atestat documentar de mai bine de 2800 de ani, pe atunci Apollonia Pontica.


Statiunea este cea mai veche asezare de pe tot litoralul estic al Marii Negre. Primele asezaminte pe teritoriul de astazi al Sozopolului au apartinut triburilor tracice Nipsei si Skirimian. In secolul 7 inaintea erei noastre colonistii greci s-au asezat aici si au numit cetatea Apollonia Pontica, dupa numele zeului Apollo. In onoarea lui Apollo a fost ridicata aici o statuie din bronz de 13 metri inaltime care a fost executata de sculptorul Kalamis.

Datorita asezarii sale geografice avantajate, Apolonia s-a dezvoltat in principal ca un centru comercial cu miere, ceara, grane, vin, ulei de masline, masline, textile si olarit. In secolul 6 BC deja Apolonia Pontica isi batea propria moneda, Inaltul nivel de dezvoltare culturala a orasului este marturisita de artefactele gasite in necropolele sale, cum ar fi ceramica, vase din sticla egipteana, decoratii din aur si argint. Dezvoltarea orasului a fost atat de mare incat s-a reusit crearea propriilor colonii cum ar fi Anhialo (Pomorie din ziua de azi).

Dominatia romana a asigurat trei secole de pace inainte de inceperea invaziei triburilor barbare. Abia in secolul al 5-lea orasul a fost inclus in teritoriul Imperiului Bizantin de rasarit. In 1453 cetatea cade sub conducerea otomana dupa un lung asediu. Ciudat este ca de atunci si pana in era moderna s-au construit numai case din lemn, cele mai vechi dintre acestea putand fi vazute si azi pastrate foarte bine in Orasul Vechi (istoric).
La momentul obtinerii independentei Bulgariei de azi Sozopol era doar o comunitate mica pescareasca care s-a dezvoltat ulterior ca fiind cel mai important centru de pescuit de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre.

Mai multe informatii pe http://www.sozopol.ro/index.htm

duminică, 25 martie 2012

Buna Vestire - Botticelli

De ziua mea:

Sandro Botticelli a lasat posteritatii doua lucrari dedicate Bunei Vestiri, amandoua aflate in Florenta: o fresca (Buna Vestire de la Sant Martino, in fortul Belvedere) si o pictura pe lemn, de dimensiune considerabila (150 cm/155 cm), care poate fi privita in Galeria Uffizi.

Aceasta din urma poarta pecetea contemplativa a artistului, prin linii de contur esentializate, ducand cu gandul la icoana bizantina, de altfel o fireasca afinitate in Florenta Quattrocento-ului, in care straluceau prin dizertatiile ganditorului Marsilio Ficino ideile Academiei platonice, redescoperire a valorilor antice.

"Buna Vestire": intalnirea tainica a ingerului Gabriel cu o Fecioara din spatiul spiritual al Nazaretului, plasat in incaperea unui palat florentin, configurata de un patrat aproape perfect. Personajele sunt imateriale, trasaturile lor fiind doar miscare si culoare de icoana, doar plutire : a spiritului in sensul dinamicii mesajului, purtat de mana ingerului spre mainile intinse ale Fecioarei Maria, care il preia aproape "material", "intrupandu-l" in sine.

Chipurile fiecaruia este o expresie a propriei misiuni: Gabriel purtator de Veste divina; Maria cea care incuviinteaza prin plecaciunea ochilor, in reculegere mistica.
Scena insa nu se termina aici, in prim planul tabloului.
Privind, iti dai seama ca printr-o misterioasa "chimie" a compozitiei, autorul reuseste sa rastoarne regulile traditionale, personajele de prim plan fiind mai imateriale, mai transparente decat detaliul de fundal, exact, pertinent.

Este un peisaj, poate creat de mana umana - inchis in rama unui tablou, sau poate peisajul real al unei calme dimineti florentine, ce ne priveste insistent din rama unei ferestre, serpuirea unui luciu de apa, Arno, traversat la orizont de un pod, flancat de castelele burgului si in departari, dulci coline toscane. Masura primaverii este data de elementul vegetal: un arbore cu crengi fragede, ce incearca sa se desparta de cafeniul iernii.

Poate fi si tablou si peisaj real. Este "martorul" adormit, inconstient al evenimentului, lumea, peisajul esentializat, conceptualizat (pus in "rama" unui gand), peisajul - mesaj: "Domnul reinnoieste fata pamantului".
In dimineata limpede, lumea adormita nu stie inca nimic. Undeva, in mijlocul ei, se petrece acel eveniment, se implineste acea promisiune de mantuire, a Domnului, care avea sa transforme, sa schimbe lumea insasi cu toata faptura.

Alt detaliu, floarea de crin din bratul ingerului, simbolul puritatii, "atinge" peisajul, aratand astfel ce se petrece cu el in clipa aceea misterioasa: "Domnul reinnoieste fata pamantului". Scena se muta in timpul nostru, in mijlocul lumii noastre, in casa noastra, transfigurand spiritul nostru, peisajul vremii care asteapta innoirea, printr-o fereastra a sperantei sau rama unei rugaciuni, intrezarim o lume innoita, vibrand in respiratia calma si armonioasa a "primei dimineti", aceea a Bunei Vestiri.

Sursa:

joi, 15 martie 2012

Fernando de Noronha, Brazilia – Dor de paradis

Chiar si brazilienii sunt surprinsi sa vada ca exista un paradis insular la fel de frumos si chiar mai ceva decat Hawaii si Tahiti. Da, Fernando de Noronha este un arhipelag de 21 de insule, situat la aproximativ 160 km distanta de continent. Are ape mai albastre decat cel mai pur albastru, formatiuni stancoase minunate si specii indigene de pasari si flori, dar, printr-o combinatie fericita, este mult mai putin vizitat si mult mai exotic decat locurile paradisiace mai bine cunoscute.


Este situat la patru grade sud de Ecuator, avand tot dreptul sa se laude cu pozitia sa geografica. Si daca tot vorbim despre transformari... pe la 1800, Noronha a functionat ca o colonie-penitenciar. Ecologistii si biologii au descoperit insulele abia la sfarsitul secolului al XX-lea, cand ele au renascut ca o zona locala ce respecta principiile dezvoltarii durabile.


Inclus în Patrimoniul UNESCO în 2001 pentru diversitatea sa de specii marine, între care o multime de delfini, arhipelagul este probabil singura destinatie din Brazilia care impune limite vizitatorilor, pentru a mentine neîntinata esenta acestui loc. Mie, valurile perfecte ale Insulei Noronha mi se par o mare ispita pentru surfing si diving. Apa este atat de calda, încat pot sa cobor si pana la 40 de metri fara costum de neopren. Dupa-amiezile sunt numai bune pentru drumetii pe munte, de unde sa admiri privelistile marine si apoi apusul. Uneori ai parte de clipe cu adevarat magice, cand pasarile si delfinii se aduna în acelasi timp, ca si cum toate ar sti ca nu exista loc pe Pamant unde sa fie mai bine decat aici.

Text: Oskar Metsavaht
Sursa:

miercuri, 14 martie 2012

Atractii turistice in Corfu

Punctele de atractie din insula Corfu in cateva cuvinte:

• Paleokastritsa - la 26 km vest de orasul Corfu - un paradis in miniatura cu apele sale de cristal, golfuri incantatoare si vegetatie luxurianta crescand direct din mare;

• Angelokastro - langa Paleokastritsa, fortareata bizantina din sec. XIII.

• Pelekas - la 13 km vest de oras, un sat incantator asezat pe un deal stancos, al carui varf, potrivit spuselor corfiotilor, este locul ideal din care poti sa privesti apusul soarelui.

• Kanoni & Insula Mouse - la 4 km sud de oras, cel mai popular loc al insulei. Aici un dig ingust conduce turistii catre Manastirea Vlaherna, de unde pot lua un vaporas pentru a vizita minunatul Pondikonissi si biserica sa din sec XIII.

• Gastouri - un sat pitoresc, resedinta lui Achillion, palatul de vara al imparatesei Elizabeta de Austria (Sissy). Palatul are multe gradini, ideale pentru plimbari romantice. O parte a acestuia gazduieste un muzeu.

• Aqualand - unul dintre cele mai mari aquaparcuri din Europa, construit pe o suprafata de 700 mii de metri patrati, cu un numar incredibil de atractii pentru toate varstele.
• Kalipso Star - o minunata plimbare cu barca cu fundul de sticla unde se pot admira fauna si flora bogata a marii Ionice.

Un interes turistic aparte il prezinta Primaria, un superb exemplu de arhitectura venetiana, construit in 1663. Printre alte monumente importante se numara muzeul Bizantin, gazduit de biserica Panagia Antivouniotissa (Sf. Fecioara de dincolo de munti), cel mai vechi monument eclesiastic al insulei, datand din sec XV si vechiul si noul Fort, construite intre 1576 si 1588.

Pelerinaj la bisericile si manstirile din insula Corfu

Corfu este un important loc de pelerinaj pentru ca aici se afla unele dintre cele mai importante biserici ale Crestinatatii.
• Biserica Sf. Spiridon - adaposteste moastele intregi ale Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei, sarbatorit pe 12 decembrie. Biserica este celebra pentru valoroasele sale icoane si gravuri in aur si argint.

• Biserica Sf. Teodora - adaposteste moastele intregi ale Sfintei Teodora Imparateasa.
• Biserica bizantina a Sfintilor Jason si Sosipater - dateaza din sec. XII, incanta turistii prin fresce uimitoare.

Plajele din insula Corfu

Unde ne visam noi:

• Agios Gordios are una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula Corfu, cu apa calda si limpede, putin adanca, perfecta pentru inot in conditii de siguranta, chiar si pentru copii. Este o plaja cu nisip auriu, amenajata in cea mai mare parte, oferind o varietate de sporturi nautice. Partea de nord este locul preferat de iubitorii naturii si de cei care vor sa fie singuri. Pe latura de sud, “Ortholithos”, o stanca uriasa se ridica din mare, devenind reperul plajei.

• Litoralul Kalamaki este protejat de Ministerul Culturii care a declarat plaja un loc de o frumusete naturala remarcabila. Plaja “Kalamaki” este un adevarat paradis, mai ales pentru copii. Este una dintre cele mai curate plaje de pe insula, premiata si de Uniunea Europeana.
Plaja St.Spyridon – are nisip fin si ape de mica adancime. Dezvoltarea turistica nu a afectat frumusetile naturale.

• Paleokastritsa este recunoscuta pentru plajele sale superbe, cu ape albastre-verzi si stanci pitoresti. In afara de plaja principala exista fasii inguste de plaja, care conduc la alte golfuri mai mici. Aici gasesti cele mai multe puncte pentru scufundari, cu toate acestea o alta activitate populara este snorkeling-ul.

Mai multe despre plajele din Corfu, aici.

Corfu - Insula si orasul

Insula Corfu – numita de greci Kerkyra - face parte din Insulele Ionice, situate intre Grecia si Italia. Corfu este oarecum diferita de celelalte insule grecesti, avand o vegetatie luxurianta, dominata de impresionante plantatii de maslini. In special in timpul verii, insula este zilnic “asaltata” de zboruri charter, feriboturi si vase sosind din restul Europei. Insula Corfu este un spatiu cultural ce a incorporat elemente din diverse culturi, fara a-si altera semnificativ caracterul specific grecesc.

Nici atractiile naturale nu lipsesc: plajele sunt superbe, peisajele uluitoare, specii diferite de orhidee ce cresc in salbaticie completand decorul. Corfu este un centru turistic international care satisface toate dorintele celor mai dificili vizitatori. Este o insula de o frumusete incomparabila, ce a inspirat numerosi pictori, sculptori si oameni de litere printre care si Goethe, Oscar Wilde si Lawrence Durrell.

Orasul Corfu – un mic paradis
Principalul oras de pe insula si capitala acesteia este orasul Corfu, o destinatie moderna si cosmopolitana, care impresioneaza si incanta vizitatorii cu cele doua fortarete, strazi inguste, case albe, inalte, arcade, cladirea salii venetiene, biserica Sf. Spiridon, patronul spiritual al insulei Corfu, gradini cu flori si balcoane cu garduri din fier forjat.


Orasul este asezat pe coasta de est si este cel mai mare oras medieval din Grecia. Frumusetea sa unica vine din imbinarea diferitelor stiluri arhitectonice, lasate de civilizatiile ce au trecut. Orasul Corfu pastreaza amprenta fostelor civilizatii care au trecut pe aici, cate putin din arhitectura venetiana si napoletana, dar se aseamana deopotriva si cu cea franzcaza sau englezeasca. Cu toate asemanarile, Corfu ramane, inainte de toate, un oras grecesc.

Frumuseti naturale
Alegand sa vizitezi insula Corfu, este cazul sa te pregatesti pentru o experienta incredibila. Un amalgam de frumuseti naturale, cu trasaturi traditionale si minunate locuri arheologice, insula Corfu se intinde de la nordul Marii Ionice pana la intrarea Marii Adriatice.

Insula are 36 mile lungime si in partea de nord, 15 mile latime. In centru este Muntele Pantocrator cu o inaltime de 998 metri. Coasta de nord-est este mai inalta, cu stanci care inconjoara plaja, gazduind numeroase golfuri si traditionalele sate pescaresti.

Nordul si sudul ofera plaje lungi, acoperite cu nisip. Este a doua insula ca marime din grupul stiut ca "Sapte Insule" sau Eptanisa, avand o suprafata de 589 km2 si un litoral de 217 km lungime.

Corfu este insula miracolelor, unde in fiecare moment decorul se schimba, fara sa afecteze armonia din regiune. Cea mai verde insula dintre insulele Greciei, Corfu, are 3 milioane de arbori de maslin. De asemenea, covorul de flori de pe toata insula si satele in stil adriatic ofera peisaje splendide de coasta.

luni, 12 martie 2012

Cum Qatar domina Londra (!)

Inaltata deasupra Londrei, cladirea Shard, cea mai inalta din Europa atunci vand va fi gata, este un monument din sticla, otel si de ambitie. Dar este si cel mai reprezentativ simbol al dominatiei Qatarului asupra Marii Britanii, scrie Daily Mail.
Se schimba regulile jocului. Emiratul cumpara regatul. Qatarul detine acum Londra

Departe de ruinele lasate de criza financiara, acest mic stat din Golf a achizitionat o mare parte din bunurile celebre ale Marii Britanii, unele dintre ele putand fi lesne remarcate doar la o simpla privire din caldirea Shard.

In estul Londrei, Qatarul detine intregul cartier financiar Canary Wharf, cladirile apartinand in majoritate grupului Songbird Estates. Cand Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority (QIA - un vehicul infiintat in 2005 prin care emiratul isi plaseaza resursele in diverse tipuri de investitii) a devenit principalul actionar al centrului financiar al Londrei.

Dincolo de Stratford, se ridica Satul Olimpic, iar dupa terminarea jocurilor, in vara acestui an, QIA il va prelua, de asemenea, si pe acesta.

Totodata, cel mai exclusivist magazin din Londra – The Harrods, dar si cel mai scump complex de locuinte - Hyde Park sunt detinute tot de emiratul Qatar.

Fond suveran cu zeci de miliarde de lire sterline in portofoliu, QIA a investit deja 10 miliarde de lire in Marea Britanie, mult mai mult decat planuise initial. Iar influenta lui se vede peste tot.

Oricine intra intr-un magazin Sainsbury din oricare colt la Angliei, isi da seama ca investitorul majoritar este Qatarul. Emiratul mai detine 20% din London Stock Exchange si acelasi procent din Camden Market.

Desi este mai mic decat Belgia, Qatarul pare ca va avea un cuvant important de spus in viata englezilor in viitor. Acum, insa, influenta asupra vietii milioanelor de locuitori ai Marii Britanii nu se simte, desi este in continua expansiune.

In aceste conditii, nu este de mirare ca atat actualul premier David Cameron, cat si predecesorul sau Gordon Brown, “i-au curtat” asiduu pe liderii Qatarului, emirul Hamad bin Khalifa Al-Thani si frumoasa lui sotie Sheikha Moza bint Nasser Al-Missned.

Intr-o vizita oficiala de stat in Marea Britanie, anul trecut, emirul si sotia lui au fost fotografiati in prezenta reginei si a printului consort si au fost invitati la palatal Windsor, unde au fost tratati regeste. De altfel, cele doua familii sunt in relatii excelente.

Datorita rezervelor de petrol si de gaze, Qatarul este, acum, cea mai bogata tara din lume, ca PIB pe cap de locuitor. Populatia sa de 1,7 milioane de locuitori s-a bucurat anul trecut de cresterea economica de 20%, cea mai rapida din lume, care i-a imbogatit si mai mult.

Dar cu toate ca este atat de prezent in Marea Britanie, Qatarul nu este foarte cunoscut in randul englezilor, desi majoritatea dintre ei le folosesc gazul pentru a-si prepara ceaiul sau pentru a-si incalzi casele.

Sursa:

Paris - In lumina catorva cuvinte

Anne a fost cucerita de aceasta panorama a Parisului in asa masura incat i-a dedicat intregului oras cateva minute si cuvinte, urmand ca intr-o vacanta apropiata sa-i descopere farmecul aproape magic care atrage milioane de sperante in cei care sunt pe cale de a-l descoperi.

Frumusete, eleganta, stil, romantism sunt doar cateva dintre cuvintele ce descriu capitala Frantei. Cu aproximativ 17 milioane de turisti straini anual, Paris, este cel mai vizitat oras din lume. Parisul si regiunea sa aduna 3.800 de monumente istorice si patru atractii din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vederile din Turnul Eiffel sau Sacré Coeur dezvaluie instantaneu sute de atractii pentru vizitatori, dar cea mai buna modalitate de a vedea acest oras este de a te rataci pe strazi si bulevarde descoperind orasul pentru tine.

Atractiile turistice ale Parisului
(Cititi si veti descoperi lucruri inedite despre fiecare)

Turnul Eiffel - simbolul orasului Paris si totodata una dintre cele mai cunoscute structuri din lume. A fost proiectat de inginerul francez Gustave-Alexandre Eiffel si, desi cantareste 7.000 tone, exercita aceeasi presiune pe pamant ca o persoana asezata pe scaun.

Arcul de Triumf - se afla in capatul de vest al bulevardului Champs-Elysées si este un monument inchinat gloriei armatei franceze victorioase in urma revolutiei, precum si Primului Imperiu.

Bulevardul Champs-Élysées - cea mai cunoscuta artera din Paris, cartierul emana bogatie si opulenta.
Catedrala Notre-Dame - considerată cea mai intunecata catedrala dintre marile catedrale gotice, dar, pe buna dreptate, lumina care se filtreaza prin rozetele colorate confera sentimente mistice in penumbra severa.

Muzeul Luvru - detine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din lume.

Gradinile Tuileries - un frumos parc ce se incadreaza perfect in tiparele arhitecturii peisagiste franceze si care se intinde in centrul orasului Paris, intre cladirea Louvre-ului si Place de la Concorde, pe malul Senei.

Bazilica Sacre-Coeur - se afla in varful binecunoscutului deal Montmartre si a fost construita din contributiile adunate de la catolicii parizieni, in memoria victimelor razboiului Franco-Prusac


sâmbătă, 10 martie 2012

Insulele Scilly, Anglia - Ritm de viata relaxat



Arhipelagul format din 140 de atoluri si insulite, aflat la 40 km de coastele Angliei, intre canalele La Manche si Bristol, cu o suprafata de doar 1440 hectare, este una dintre cele mai frumoase regiuni ale lumii. Turistii ajunsi aici vor fi surprinsi de legendele locului.



Furtunile sunt foarte dese in zona, astfel ca nu mira pe nimeni pe vremuri ca cei care veneau dinspre ocean mureau deseori naufragiind in apropierea coastelor. Nici astazi nu e diferit: se spune ca doar 1 din 10 localnici moare de moarte naturala, ceilalti pierzandu-si viata pe mare. In pofida acestor zvonuri, insula este linistita, insorita, cu lunci adiate de vant, cu coaste stancoase sau nisipoase, albe. Temperatura, indiferent de anotimp, este moderata: iarna, temperatura medie e in jur de 7 grade Celsius, vara, de 15. Pe majoritatea insulelor, copacii cresc rar, terenurile fiind acoperite in schimb cu flori salbatice si campii cu iarba grasa, singura exceptie facand doar Insula Tresco, cu vegetatie luxurianta.



Din cele mai vechi timpuri, localnicii traiesc din pescuit si din agricultura, azi insa infloreste comertul cu... flori. Garoafele, narcisele si trandafirii crescuti aici se gasesc chiar si in decembrie pe pietele londoneze, ajungand in capitala cu vapoare speciale, trecand prin Penzance.




St. Mary's, insula cea mai mare

st mary_b

Ce face omul pe o bucatica de insula? Se plimba! Plimbarile sunt aproape obligatorii, pe jos sau cu biciclete, ce se pot inchiria pe insula, ori cu autobuze. Pe turisti ii asteapta cateva zeci de hoteluri cochete.

Tresco si St. Martin, cele mai populare insule

tresco_b

Atractia principala a Insulei subtropicale Tresco este Gradina Abbey, unde cresc plante originare din Africa de Sud. La St. Martin te poti inscrie la o degustare de vinuri in crame, dar poti face o plimbare si pe cea mai frumoasa plaja, Par Beach, din Golful Lawrence, sau in Golful Great.

st martin_b

Bryher: cea mai mica si cea mai inflorita

bryher_b

Bryher sta cu fata catre ocean. Pe inserat, turistii au parte de o priveliste mirifica. In interiorul insulei infloresc narcisele, nu numai pe campii, ci si in gospodariile fermierilor. Exista un singur oficiu postal si doua cafenele, iar medicul ajunge doar o data pe saptamana, miercurea...

St. Agnes: preferata celor ce iubesc soarele si apa

st agnes_b

Traficul este aproape inexistent. Pe drumurile cu o singura banda abia vezi cate o masina. Lumea circula pe jos, mai ales spre celebrul far, al doilea ca vechime din Anglia (dateaza din 1680). Merita sa te opresti cateva clipe si la Horse Point, unde incredibilele formatiuni stancoase se apleaca peste mare. St. Agnes este locul ideal pentru plaja, cu cel mai fin nisip si golfulete misterioase.

Sursa: